Jak vybrat horkovzdušnou fritézu?

Pokud plánujete žít zdravě, jako první byste měli začít u jídla, které každodenně konzumujete. Je důležité, aby veškeré pokrmy byly připravovány zdravě, bez oleje či tuků. Pokud máte rádi smažená jídla, nezoufejte, i ta se dají zdravě připravit. Skvěle vám poslouží horkovzdušná fritéza, přístroj, který dokáže připravit smažené pokrmy zcela bez oleje. Pojďme se na tyto fritézy podívat zblízka. Poradíme vám s jejich výběrem.

Typy horkovzdušných fritéz

Na současném trhu existují tři typy horkovzdušných fritéz. Prvním z nich jsou halogenové fritézy. Tyto modely jsou vybaveny halogenovým světlem. Toto světlo vytváří teplo, díky němuž se vložené potraviny uvaří, usmaží či ugrilují. Výhodou je prosklené víko, které nám umožňuje sledovat proces přípravy pokrmu. Nevýhodou halogenových fritéz jsou vyšší pořizovací náklady.

Druhý typ představují statické fritézy, ve kterých koluje horký vzduch kolem potravin. Mezi výhody statických fritéz patří nižší cena a široký výběr. Nevýhodou může být nutnost občasného promíchání pokrmu.

Posledním typem jsou dynamické fritézy, v nichž se nachází tzv. rameno, které během přípravy promíchává potraviny. Dynamické fritézy jsou oblíbené díky většímu objemu. Mezi nevýhody patří vyšší cena a užší výběr na trhu.

Důležité parametry při výběru horkovzdušné fritézy

Při výběru kvalitní horkovzdušné fritézy je důležité zaměřit se na její důležité parametry, kterými jsou:

  • výkon,
  • velikost a objem,
  • maximální hmotnost,
  • materiál,
  • funkce a příslušenství,
  • a pořizovací náklady.

Výkon

Prvním důležitým parametrem je výkon, který je udáván ve wattech. K běžnému užívání postačí výkon okolo 1 000 W.

Velikost a objem

Co se týče velikosti fritézy, důležitou úlohu zde hrají dva parametry. Prvním parametrem jsou rozměry fritézy. V tomto případě záleží na tom, kde bude fritéza umístěna. Pokud vlastníte menší kuchyňskou linku, musíte si pořídit rozměrově menší horkovzdušnou fritézu.

Druhým parametrem je objem nádoby. Výhodou je, že u horkovzdušných fritéz nemusíte řešit objem oleje. Objem fritézy volte podle toho, pro kolik osob budete jídlo připravovat. Standardně se můžete setkat s objemem 1 až 3 litry. Na trhu jsou však k dostání i modely s objemem až 10 litrů.

Maximální hmotnost

Velikost a objem souvisí také s maximální hmotností potravin. Ta se liší podle typu připravované suroviny. Informace i maximální hmotnosti naleznete v návodu fritézy. Průměrná hodnota činí 1 až 2 kilogramy.  

Materiál

Dalším rozhodujícím faktorem je materiál. V současné době se nejčastěji setkáte s plastem, ojediněle také s nerezovou ocelí. Výhodou nerezové oceli je vyšší odolnost. U vnitřní nádoby vítězí jednoznačně materiály s nepřilnavým povrchem, které vám zaručí to, že se pokrm nepřipálí.

Funkce a příslušenství

Funkce nabízí takřka každý domácí spotřebič. Některé z nich vylepšují obsluhu přístroje, některé naopak slouží pro vyšší bezpečnost. Práci s horkovzdušnou fritézou vám usnadní kontrolky, jež vás upozorní na dostatečně nahřátou fritézu. Další funkcí je také časovač, který vám pomůže dodržet potřebnou dobu přípravy. Každá surovina totiž potřebuje odlišný čas ke svému zpracování. Oblíbeným vybavením jsou tlačítka, přednastavené programy a u dražších modelů také displej. Mezi příslušenství můžeme zařadit filtryrůzné typy nástavcůrošty a podobně.

Pořizovací náklady

V dnešní době jsou horkovzdušné fritézy stále větším hitem. Na trhu se můžete setkat s nepřeberným množstvím různých modelů v odlišných cenových kategoriích. Záleží jen na vás, jaké preferujete parametry. Nejlevnější fritézy najdete v cenové kategorii do 2 500 Kč. Tyto modely vám nabídnou naprostý standard, objem kolem 3 litrů. Příkon je maximálně 1 500 W.

Další cenovou kategorii tvoří přístroje od 2 500 Kč do 5 000 Kč. V této kategorii už najdete velké množství produktů se zajímavými funkcemi, vyšším objemem a výkonem cca 1 800 W.

Nejdražší horkovzdušné fritézy vás mohou vyjít až na 10 000 Kč. Nabízí výkon vyšší než 2 000 W, moderní design, velkou kapacitu a bohaté množství funkcí.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *